top of page

BEYLÄ°KDÜZÜ BELEDÄ°YESÄ° CEMEVÄ°, KÜLTÜR MERKEZÄ° VE ÇEVRESÄ°

Yarışma alanı Beylikdüzü’nün geliÅŸmekte olan güney bölgesinde, Belediyenin rekreasyon hattı olarak kurgulamak istediÄŸi bir vadinin yanında yer almaktadır. Yarışma alanının konumu itibariyle bölgenin yapılaÅŸmasında ve geliÅŸmesinde önemli bir katkı saÄŸlayacağı düÅŸünülmüÅŸtür. Vadide ilerde yapılacak olan rekreasyon hattı ile bütünleÅŸmesinin, bölgenin kentsel kalitesini yükselteceÄŸi kuÅŸkusuzdur.

Tasarımda, aynı adada yer alan Cem Evi, Kültür Merkezi, park alanı ve açık spor alanı bir bütün olarak deÄŸerlendirilerek, kent kurgusunun bütünleyici ve ayrılmaz bir parçası olması hedeflenmiÅŸtir. Bu baÄŸlamda Cem Evi ve Kültür  Merkezi’nin büyük bir kütlede tasarlanmaması gerektiÄŸine, oluÅŸturulacak sokak ve meydanların park alanı ile bütünleÅŸerek, iç mekan ve dış mekan sürekliliÄŸinin saÄŸlanmasına karar verilmiÅŸtir. Mekansal kurguda Cem Evi mekanları, dinsel faaliyetlerin yürütülebileceÄŸi ±0,00 kotunda bir meydan çevresindeÅŸekillendirilirken, Kültür Merkezi mekanları, aynı kotta Cem Evi meydanına kentsel baÄŸlantıyı saÄŸlayan Kültür Sokağı ve -3,50 kotundaki Kültür Avlusu çevresinde tasarlanmıştır. Tüm yaÅŸamsal mekanlar dış mekanla doÄŸrudan iliÅŸkilendirilmiÅŸ, bina ve parkın aktif olarak yaÅŸayan mekanlar bütünü olması saÄŸlanmıştır.

Yer üstünün insan ve doÄŸaya ait olduÄŸunu kabul eden toplumlar medeni ve dünya ile barışık yaÅŸayanlardır. Ä°stanbul’da genel bir sorun olarak karşımıza çıkan otopark problemi, açık spor alanı altında tasarlanan yer altı otoparkı ile entegre edilmiÅŸ olan Cem Evi ve Kültür Merkezi bloÄŸunun 2. Bodrum katında çözülmüÅŸtür. Böylece bölgesel de olsa medeni bir kentsel çözüm getirilmiÅŸtir.

Mimari tasarımda soyun sürekliliÄŸini sembolize eden Çınar aÄŸacı, konseptin ana unsuru olarak ele alınmıştır. Çınar aÄŸacının yaprağı, ana sapı ve 3 parçalı formu ile Alevilik inancının sembolize edecek güçtedir.

bottom of page